مدیریت استرس دبیرستان و کنکور
منظور از استرس چیست؟
استرس خوب چه تفاوتی با استرس بد، دارد؟
تشخیص اینکه استرس خوب دارم یا استرس بد چگونه است؟
از عواملی که باعث تشدید استرس می شود می توان به عواملی اشاره کرد که باعث به هم خوردن نظم ذهنی و جسمی انسان و در نتیجه خارج کردن ذهن انسان از حالت متعادل روزمره می شود. استرس همیشه بد نیست و گاهی اوقات سبب انگیزه دادن به شخص میشود تا کارهایش را به خوبی انجام دهد. برای مثال داوطلبان کنکور برای قبولی نگران هستند اگر این نگرانی باعث شود که آنها ساعات زیادی را به مطالعه کردن و درس خواندن اختصاص دهند و تلاش زیادی را در این زمینه از خود بروز دهند موضوع بدی نیست. اما اگر این نگرانی بیش از حد شود و باعث شود که داوطلبان کنکور نتواند درس بخواند و ذهن آنها را درگیر مسائل حاشیه ای کند درست نیست.
علاوه بر عوامل محیطی که در ایجاد استرس نقش مهمی دارند عوامل ژنتیکی نیز در ایجاد، نگرانی، و استرس تاثیر دارد. داشتن استرس تا حدی طبیعی است اما گاهی اوقات محیط اطراف و شرایط موجود برای هر شخصی سبب افزایش استرس می شود.
برای مثال یکی از عواملی که سبب ایجاد استرس و نگرانی بیش از حد در دانش آموز می شود عدم داشتن برنامه منسجم و زمان قرار است. روش های کنترل استرس آشنایی و استفاده نکردن از مواد غذایی است که سبب افزایش استرس می شود. کسانی که استرس زیادی دارند نباید با نظر خود از داروی استفاده کند و حتماً باید به یک روانشناس یا روانپزشک مراجعه و از تجربیات آنها استفاده کند.
هروقت نداشتن استرس خوب باعث تحرک و حرکت رو به جلو می شود اما استرس بعد عاملی بازدارنده و نگه دارنده است.به این، علت داوطلبان کنکور باید درک درستی از استرس خوب یا بد داشته باشند و با تصمیم گیری های منطقی کارآمد مانع از مزاحمت درگیری های ذهنی و استرس در انجام برنامه های خود شوند.
عواملی که باعث افزایش استرس می شود کدامند؟
راه های کاهش استرس کدامند؟
از علت های مهم ایجاد استرس چه چیزهایی هستند؟
چرا متوجّه دلیل استرس خود نمی شوم؟
استرس همیشه بد نیست و بیشتر اوقات باعث افزایش انگیزه در انسان میشود اما اگر استرس به صورت تعاملی جهت تخریب روحیه انسان جلوه گر شود و عملکرد انسان را در زمینه های مختلف تحت تاثیر قرار دهد به صورت سد در انجام کارهای مختلف باشد استرس بد به شمار می آید و بایستی با شناخت و راهکارهای مناسب با آن مقابله کرد. اگر دانش آموز یک چهارچوب مشخصی برای درس خواندن خود در هر روز نداشته باشد این بی برنامه آموزشی بودن باعث ایجاد تنش های عصبی در شخص می شود زیرا نداشتن برنامه باعث سردرگمی مشخص می شود آن طور که باید نمیتواند از زمان بهترین استفاده را کند. هر شخصی باید خود را با خویش مقایسه کند و دریا بعد که آیا نسبت به گذشته پیشرفت و بهبودی داشته یا خیر پس هرگز خودتان را با بقیه افراد مقایسه نکنید زیرا شرایط زندگی شما از هر لحاظی اعم از اقتصادی اجتماعی فرهنگی با تک تک افراد دیگر متفاوت است و مهم این است که شما با توجه به برنامه و تلاشی که دارید در مسیر درستی از زندگی حرکت کنید تا به هدفی که در ذهن خود دارید برسید.
با توجه به آنچه در واقعیت وجود دارد برای خود برنامه بچینید و هدف گذاری کنید به عبارتی دیگر هرگز رویا پردازانه به سمت یک هدف یا برنامه نویسی گام برندارید و با توجه به شرایط فعلی خودتان رتبه و رشته ای که معقول است در نظر بگیرید. در اول مسیر ممکن است بعد از اینکه اولین آزمون را دادید از نتیجه آزمون رضایت چندانی نداشته باشید زیرا مطالعه به مدت دو هفته نمی تواند چندان موثر باشد بلکه به تدریج و در مورد زمان پیشرفت در مطالعه را ما حاصل می شود و همین تکرار و تمرین در هفته های متوالی است که باعث میشود شما با نقاط ضعف خود آشنا شوید و در جهت رفع آنها تلاش کنید تا در آزمون های بعدی دیگر مرتکب خطا نشوید.
از جمله عواملی که باعث ایجاد استرس در داوطلبان کنکور میشود مسئله کم خوابی است باید توجه داشته باشید حتما به علت درس خواندن نباید از خوابیدن خود بگذارید زیرا مطالعه کردن هنگامی که احساس خواب آلودگی دارید باعث می شود بازده شما کاهش پیدا کند و همچنین در پی ایجاد استرس حافظه نقش فعالی را ایفا نکند. از سوی دیگر خوابیدن زیاد باعث ایجاد اضطراب و همچنین عصبی شدن انسان میشود گاهی افراد برای فرار از مشکلات و چالش هایی که در زندگی با آنها مواجه هستند و خوابیدن بیش از حد را ترجیح می دهند در حالی که این راه اساساً غلط است. کسانی که در اطراف شما زندگی می کنند مانند خانواده معلم و یا مشابه باید ابتدا درک درستی از وضعیت و ویژگی های شخصیتی شما داشته باشند تا بتوانند به بهترین شکل به شما کمک کند تا مبادا با ارائه روش های نامناسب برای انگیزه دادن باعث ایجاد استرس و ترس در داوطلب شوند.
با شناخت عوامل استرس زا و تلاش برای دوری کردن از این عوامل باعث میشود داوطلبان بازده مطالعاتی خود را افزایش داده و همچنین بتوانند کنترل موثر تری بر ذهن و روان خود در طی مطالعه داشته باشد. بی برنامگی از جمله عوامل ایجاد استرس در انسان است به همین دلیل داوطلبان کنکور باید از حضور در محیط های تنش زا، مقایسه کردن شرایط خود با ظاهرزندگی، دیگران، نداشتن خواب مناسب و کافی دوری کنند.
خانواده در امر کنترل استرس چه نقشی را می توانند ایفا کنند؟
برای رفع طبقات کاذب توسط خانواده، باید چه کار کنم؟
اگر فشار خانواده در امر کنکور در من استرس ایجاد کند برای مقابله با آن و قبولی در کنکور باید چه برنامهای در پیش داشته باشم؟
می توان گفت اصلیترین نقش بر کنترل استرس توسط خانواده ایفا می شود. به ویژه برای داوطلبان کنکور که در یکی از حساس ترین مراحل زندگی خود قرار دارد و ممکن است بر اثر مسائل ساده ای دچار درگیری های ذهنی و عصبی شوند. اولیای داوطلبان کنکور باید در این مدت زمان منتهی به کنکور با فرزندانشان همراهی مناسبی داشته باشند و با رفتارهای شان آرامش را در دل فرزندانشان جاری کنند با مشورت هایی که به آنها میدهند هرگونه اضطراب و استرس ناشی از کنکور را ازبین ببرند. برای مثال بعد از اینکه نتایج آزمون های آزمایشی مشخص شد اولیا بایستی برخوردی منطقی در برابر این موضوع داشته باشند و فرزندشان را یاری کنند تا اگر به نتیجه مطلوبی که مورد هدفش بود نرسید با حمایت و دلداری های شان فرزندشان را امیدوار به آینده کند و فشارهای عصبی آنها را کاهش داده تا بعد از مواجهه درست با این بحران راه حل منطقی و صحیح را برای بهتر شدن وضعیت خود انتخاب کنند.
بدون شک خانواده نقش مهمی را در به وجود آوردن شرایط مناسب و آرام در خانه ایفا می کند به همین دلیل در سال منتهی به کنکور بیش از هر زمان دیگری باید این مسئله را جدی بگیرد و برای رسیدن به یک فضای مناسب برای مطالعه فرزندشان عواملی که موجب تشدید استرس میشود شناسایی و با انجام اقدامات لازم جهت کاستن عوامل تنشزا اقدام کنند تا داوطلبان فارغ از هرگونه تنش و اضطرابی به مطالعه جهت کنکور بپردازند.
اولیا می باید از پرداختن به مسائلی مانند مشکلات مالی یا درگیری های خانوادگی که باعث متشنج کردن فضای خانه و ذهن فرزندانشان میشود در حضور فرزندانشان جلوگیری کنند. اولیا باید توجه ویژهای به احساسات و انگیزه های، فرزند خود داشته باشند. گاهی این تصور غلط بین اولیا پیش میآید که برای اینکه فرزندشان، به یک رتبه خوب در یک دانشگاه خوب، برسد باید تمام مدت تلاش بیوقفه داشته باشد زمانی را برای استراحت خود در نظر نگیرد درحالیکه اگر داوطلبان کنکور در طول روز استراحت نکند این کار باعث تشویش ذهن آنها می شود و همچنین بازدهی آنها در طول مطالعه کاهش می یابد. به عبارت دیگر بهتر از اولیا به جای چنین برخوردهایی، نتایج آزمون ها را بررسی کنند و با ارتباط دوستانه و مناسبی که با مشاور تحصیلی فرزندشان می گیرند در جهت رفع نقاط ضعف فرزندشان تلاش کرده و همچنین بر روی برنامه تحصیلی فرزند خود نظارت دقیق و جامعی را داشته باشد.
هرگونه توقع بیش از حد باعث افزایش استرس می شود به همین دلیل باید متناسب با شرایط آموزشی هر داوطلب از آن انتظاراتی را داشت و هدف گذاری رویا پردازانه جداً خودداری کرد. زمان مناسبی را برای خوردن صبحانه، نهار از همه مهمتر شام در نظر داشته باشید زیرا یکی از علت های اصلی دیر خوابیدن داوطلبان در شب این است که شام را دیر وقت می خورند و پس از آن نمی توانند به راحتی بخوابند. بهتر است که از رفتن به مسافرت خودداری کنید زیرا داوطلبان به طور طبیعی با استرس کمبود زمان برای جمع بندی درس ها و مباحث مهم شان مواجه هستند مسافرت رفتن فقط باعث تشدید این حس در داوطلبان کنکور می شود.
ما دوست داریم پیام شما را بشنویم